ОРТ в Україні
Ми в соцмережах:
Головна мета та суть діяльності представництв ОРТу полягає у підвищенні рівня життя і добробуту через навчання і освіту, як єврейського народу, так і інших народів світу.
Крістіна Килинчарслан
Крістіна Килинчарслан - курсант льотної академії Національного авіаційного університету
ОРТ в УкраїніНовини та медіаНовини та анонсиУчні ОРТівськіх шкіл прийняли участь у міжнародному проекті «Маса Шорашим»

Учні ОРТівськіх шкіл прийняли участь у міжнародному проекті «Маса Шорашим»

12 Квітня 2016

 З 29 березня по 4 квітня майже 400 школярів з 34 шкіл пострадянського простору прийняли участь у Міжнародному проекті «Маса Шорашим». Учні ОРТівськіх шкіл з України, Білорусі, Росії, Азербайджану, Грузії, Литви, Латвії, Естонії, Молдови знайомилися з життям колишніх єврейських містечок, традиціями єврейського народу та  історією Голокосту на території Польщі.

Підготовка до проекту почалася ще в грудні. Учасники готували творчі і дослідницькі роботи по темі «Зниклий світ: єврейство Польщі між двома світовими війнами». Також всі учасники проекту пройшли тестування в режимі он-лайн на знання основних термінів і понять, пов'язаних з єврейськими традиціями та історією Катастрофи європейського єврейства.

Перші два дні поїздки були присвячені єврейській історії Варшави. Відбулася екскурсія по єврейських місцях, знайомство з історією Варшавського гетто, з героями Варшавського повстання. Увечері другого дня перебування в Варшаві пройшла церемонія «Світ євреїв Польщі», на якій учні представили сценки-замальовки з життя польського єврейства довоєнного часу.

Далі всі учасники проекту виїхали до Кракова, відвідавши по дорозі місто Радом і  місто Кельце. У Кракові учні оглянули синагоги, єврейське кладовище. У красивій синагозі Кракова Темпель відбулася вчительська церемонія, присвячена пам'яті загиблих євреїв Кракова.   

Останній день перебування в Польщі запам'ятається всім надовго. Відвідування табору смерті Аушвіц (Освенцим) виявилося для всіх учасників проекту емоційно важким, але необхідним для відтворення загальної картини історії європейського єврейства.

Всі учасники проекту «Маса Шорашим» відзначили, що поїздка до Польщі перевернула їх погляди на світ, в цій поїздці вони дізналися багато нового:

 

Ганна Мартищенко, 10 клас, НВК «ОРТ» №141, Київ: «Найскладнішим був день поїздки в табір смерті. Я дуже багато чула, читала, дивилася фільмів на цю тему, але все це не те. Я до сих пір не можу відійти. І іноді я прокидаюся з тими страшними картинами. Але все одно я рада, що була там, адже після побаченого весь світ сприймається зовсім по-іншому.Ще мені сподобався колектив учнів, адже ми були однією сім'єю з першого дня. Ми переживали один за одного, підтримували, коли було складно. Я дуже рада, що мені випала можливість взяти участь в цій програмі».

Кирило Гусельников, 10 клас, Чернівецька школа ОРТ №41: «Неможливо все це відчути сидячи вдома або на уроці. Здавалося, кожен камінчик, кожне дерево пам'ятає про цей жах. Це страшне місце треба побачити на власні очі хоча б раз в житті. Щоб зробити все для того, щоб цього більше не повторилося...Але були і прекрасні моменти в Польщі, я відвідав стару столицю Краків і нову столицю Варшава, які такі різні, але такі красиві. І, якщо придивитися, там можна побачити слід від медузи біля проходу в будинок, єврейські пам'ятники присвячені тим чи іншим подіям, синагоги від найбідніших до неймовірно красивих, зруйновану стіну гетто, яка служить символом перемоги євреїв над нацистським режимом - і все це одна велика Польща».

Дмитро Соболь, 10 клас, Одеська школа ОРТ: «Програма дійсно дуже важка, як фізично, так і духовно. Особливо мене вразила поїздка в Освенцим. Не щось конкретне, а кожна дрібниця, кожна незначна деталь. Ми ніколи не забудемо цю поїздку, ці місця, ці історії і обличчя, які супроводжували нас. Ми будемо пам'ятати, і ми будемо згуртовані. І така Катастрофа не повинна повторитися, не повинна відбутися ні з одним народом в майбутньому. І ми будемо прагнути до цього завжди...»



Дивіться також:
08 Квітня 2016
23 Березня 2016
22 Березня 2016
21 Березня 2016
29 Грудня 2015