ОРТ в Україні
Ми в соцмережах:
Головна мета та суть діяльності представництв ОРТу полягає у підвищенні рівня життя і добробуту через навчання і освіту, як єврейського народу, так і інших народів світу.

Даша Путіліна

Знайомтесь: випускниця 2015 року Одеської школи ОРТ ім.З.Жаботинського – Даша Путіліна.

Захоплення Даші робототехнікою почалося в школі, вона 2 рази поспіль була учасницею міжнародних змагань "Robotraffic" в центрі робототехніки Leumi Інституту «Техніон» в Хайфі  (Ізраїль). Зараз Даша навчається в Одеському Національному Політехнічному університетіі вона є єдиною дівчиною в університецькій команді !

«Мене звати Даша. Почнемо з того, що сьогодні я єдина дівчина в університетській команді з робототехніки, в складі якої брала участь і перемагала у багатьох національних та міжнародних змаганнях. В 2016 наша команда успішно виступила на NXP Robotics CUP - Freescale Cup 2016 Румунії, потім на European Robotics Championship - NXP CUP (Freescale Cup 2016) в Німеччині. У 2017 ми поїхали на змагання NXP CUP 2017 Чехію і зайнявши призове місце ми знову вирушили на European Championship в Мюнхен.

Раніше люди, які погано мене знають, запитували: «Чому ти обрала робототехніку? Техніка - не жіноча справа ... ». Я думаю навпаки! Зараз немає жіночих і чоловічих справ! У сучасному світі тільки від тебе залежить, ким ти станеш і яку дорогу для себе вибереш ... Щоправда, це багато в чому залежить від освіти і тих можливостей, які будуть тобі надані.

Мені пощастило, і свою професію я вибрала ще в школі. Завдяки унікальним курсам і моїм учителям, які їх викладали і могли зацікавити тоді ще дитину не тільки цікавою, а й важкої дисципліною. В Одеській школі ОРТ всі учні на уроках технології замість вишивання і випилювання вивчають основи моделювання і робототехніки. Це такий урок, з зошитами та журналом з оцінками, а ще з роботами - нескінченно цікавими і різними. У школі я захоплювалася всім ... спорт, музика, поезія, мови та інтелектуальні ігри. Як тільки у мене з'явилася можливість, я стала активним учасником шкільної команди з робототехніки. Важливою подією в роботі команди завжди була підготовка і участь в змаганнях. У 2013 роки ми їздили до Кишинева і брали участь в олімпіаді ОРТ, на яку приїхали хлопці зі шкіл ОРТ з 6 країн. Ми не тільки змагалися, з багатьма учасниками ми потоваришували, і дружимо досі.

«Роботраффік» - унікальні змагання і незабутня поїздка до Ізраїлю. Підготовка до них була кропіткої, але я б не сказала, що вона була складною. Хоч робота з робототехнічним автомобілем вимагала зовсім інших, «дорослих», знань, я була настільки захоплена цією роботою, що навіть не помічала, що вже далеко не вечір.  Ми колупали нашу машинку з «ранку до вечора», щось переробляли, вдосконалювали, знову переробляли. Потім була поїздка, завдяки якій я познайомилася з Ізраїлем і з Техніоном, зустріла нових друзів. Цей проект для шкіл ОРТ вже багато років підтримує компанія IBS (в Одесі її представництво називають Luxoft).

Зараз компанія Luxoft - спонсор моєї університетської команди. Я працюю разом з співробітниками компанії над різними проектами і проходжу у них практику за фахом програмна інженерія.

Я беру участь в спільному німецько-українському проекті, в рамках якого навчаюся разом з хлопцями з Німеччини. Якраз зараз у нас проходить практика з німецькими студентами з нейронних мереж, з подальшим застосуванням їх в моделях машин.

Я бажаю всім дівчатам, що захоплюються наукою і технікою, вірити в свої сили, вчитися всьому і завжди! Тоді у вас все вийде!"

12 Лютого 2018


Дивіться також: